CaRe NaK WaT KuAh DulU Eak.... MulE2.....
Bahan Yg DI PeRLukAn...... :
ü serbuk kari daging bancuh dengan sedikit air / santan (Iza BiAse BanCuh Dgn SantaN)
ü Santan
(JgN PeLIk.... CUbe LU bRU tAu)
ü ayam dipotong kecil-kecil
(LagI BnyK LagI SeDap.... Tapi KLu BnyK KoRang PKiR SnDri...
NAk WaT AyAm KAri KE MEe KaRi... HUhuHu)
ü Daun kari, SeRai, Daun KunYit, DaUn SaLam (Agak2 Laa Nak GuNe BapE BnyK .. Daun Ni PnAik Bau KAri BKn SayuR Wat Ulam.... ;) )
ü Bunga cengkih & kayu manis
ü bawang besar, bawang merah, bawang putih – dikisar
ü isi kerang (lG Bnyk Lgi Sdap... Tapi Agak2 La kAn....)
ü Fish ball & fish cake dihiris mengikut citarasa (Bnyk ikut Ske la.. Yng Pnting KoraNg Habis Nak Mkn..)
ü Asam keping / asam gelugur
ü LaDa KerinG DiKisAr (X Mau LaDa BoH YaNg Dah SiaP KaT PSr Tu..Sgala KecacAtan X D TAngGuNg. HuHu
ü Garam & perasa secukupnya
Lain2 BhaN hiasan :
Ó Mee kuning, Taugeh, Kacang panjang - SemUa Ni D Celur Dgn Air Panas PastU TosKan Air
Ó Tauhu – digoreng dan dihiris mengikut citarasa
Ó Telur rebus – boleh guna telur ayam @ telur puyuh
Ó Fish cake secukupnya – goreng dan hiris mengikut citarasa
Ó Cili merah – dihiris halus
Ó Daun bawang & daun sup – dihiris halus
Ó Limau kasturi secukupnya - dibelah dua
OKEh2 JoM KiTe Msak...
Untuk kuah :
1. Tumis Dgn Minyak daun2 Semua Tu, bunga cengkih dan kulit kayu manis. Masukkan bahan yang d kisar kecuali cili kering dan tumis hingga naik bau. (JGN SAMPAI HANGUS OKEE!! korang ni klu x cakap mSti Hnguskan..... Hehehehe) Ok Bila Bau Dah Msk Dlm hIdung masuk Kan Cili Kring..... Sape Ske Pdas Masuk Lebih.... Agak2 Minyak Dah Naik Kat Lada.... Dah Leh Truskan Step sterusnyer.....
2. Masukkan serbuk kari dan tumis lagi hingga pecah minyak.
3. Masukkan sedikit santan dan juga ikan sardin yang telah dikisar tadi. Biarkan hingga mendidih.
4. Masukkan ayam, tambah sikit santan jika perlu, dan masak lagi hingga ayam empuk.
5. Masukkan pula asam keping baki santan tadi dan masak hingga mendidih.
6. Akhir sekali masukkan kerang, fish ball, fish cake dan juga garam dan perasa.
7. Biarkan hingga mendidih. Pastu Siap.... SenaNg Kannnnn.....
8. Cara hidangan : Masukkan mee kuning ke dalam mangkuk, letakkan taugeh, kacang panjang, tauhu, fish cake dan telur rebus di atasnya. Tabur cili merah, daun sup/bawang, perah limau kasturi dan tuang Kuah... Lepas tu..... Hadoiii Ni pUn Nak Kne G Tau Ke? Hehehe Lepastu Mkan La yAng Oiii... Hehehe
Selamat Menjamu Selera... !!