Semangat-Semangat!!!

Jangan Memperkecilkan Kemampuan mu... Kerana Kekuatan Tidak Tertumpu Pada Fizikal, Tetapi pada akal fikiran mu.. Berapa Ramai Org Yang Sempurna Fizikal Tetapi Sakit Akal Fikirannya...

Resepi Dendeng Daging Berlada

Salam,

Hai.....oleh kerana saya anak orang Minang... dan permintaan kawan baik sy...maka nak la sy kongsikan masakan Dendeng ni.... mesti ramaikan yg penah makan.... hehehe Jom try....




Bahan- bahan Untuk Daging

1kg Daging (hiris2 daging... jgn terlalu kecik..) tgk la mcm kat dlm gambar nuh.. hehehe

Bahan Kisar
1 inci Halia
5 ulas Bawang Putih
4 inci Kunyit Hidup/serbuk kunyit 1 1/2 sudu

Bahan-Bahan Untuk Lada

1 biji Bawang Besar
1 biji Tomato/Asam Jawa/Limau Sambal
7-10 Lada Merah

*Bland lada, bawang,Tomato (jika nak pakai tomatola... klu nak pakai Asam atau Limau letak waktu menggoreng lada nanti.. x yah cmpur)

*bagi yang baru try nak bt... x yah la pakai Asam atau limau yer..... lain jadinya.... takut terkurang x pun terlebih.... ;)

*Bahan-bahan tambahan boleh la letak Kentang Goreng.

*x bnyakkan bahan dia? ok.. let's go... hehehe

1. Daging yg d hiris tu perlu d rebus dengan Bahan Kisar dan letakan garam
2. Bila daging dah menyerap semua bahan2 kisar tadi... angkat
3. Tumbuk daging tersebut dengan Batu Pahat.... ;) batu lesung la..... agak2 k... jgn hancus....
4. Lepas semua siap d tumbuk.. panaskan minyak dan goreng....

* klu suka daging ni d makan kering lamakan masanya, jika sebaliknya cukup la warna keperangan.... Jgn risau daging ni memang dah masak.... sbb dia menjalani proses Rebusan tadi...

ok letak tepi daging tadi.... skang kita bt lada...

1.Panaskan Minyak (gunakan minyak menggoreng Daging tadi)
2. Hiriskan bawang dan goreng bersama minyak yg panas.  (bagi sape yg x ske bnyk bawang x payah ikut proses ni ok sbb Lada tadi dah d blandkan bawang skali)
3. Setelah bawang bertukar warna masukan lada yg d bland tadi....(boleh la masukkan Asam atau Limau jika tak menggunakan Tomato)
4. Masukan Garam dan serbuk perasa jika mahu.
 (bape bnyk Lada yg d gunakan? lagi bnyk lagi pedas.... ikut la kesesuaian daging)
5. Tunggu sehingga minyak naik... tu tandanya dah masak
6. Bagi yg x ske minyak bnyk.. buangla minyak yg berlebihan tdi... tp jgn buang semua sbb nanti x sedap kat daging.
7. Masukkan daging dan kentang tadi kedalam lada yg sudah masak.

Siap utk d hidang....



9 comments:

  1. maaf nak tanye Halia , Bawang Putih , Kunyit Hidup , Bawang Besar , Tomato, Lada Merah nak berapa banyak ? maaf ye baru nak try buat . . . kalau untuk makan dua orang ??

    ReplyDelete
  2. owh x mengapa... elok bertanya dri sesat jalan.... kan? maaf la sy lambat reply... kesebukan melanda diri... hehehe sy betulkan resepi yer.. bagi mudah faham. utk awk dan yg lain jugak....

    ReplyDelete
  3. eahhhh , awak , awak tersalah reply post ni , kite tanya tntang slimming suit , fiuh jumpa pun entry ni . btw , thank you for the answer untuk post slimming suit :)

    ReplyDelete
  4. eahhhh , awak , awak tersalah reply post ni , kite tanya tntang slimming suit , fiuh jumpa pun entry ni . btw , thank you for the answer untuk post slimming suit :)

    ReplyDelete
  5. baik la resepi awak..emm sedap

    ReplyDelete
  6. timer kacih kongsi respi ni antara masakan minang yg pling sya suka ......aji

    ReplyDelete
  7. timer kacih kongsi recepi ni antara lauk kegemaran saya.....aji

    ReplyDelete
  8. nak try laa nnt...mcm sedap jek.. tqtq..nnt sy share komen pas buat...hihihi.. ;)

    ReplyDelete