Semangat-Semangat!!!

Jangan Memperkecilkan Kemampuan mu... Kerana Kekuatan Tidak Tertumpu Pada Fizikal, Tetapi pada akal fikiran mu.. Berapa Ramai Org Yang Sempurna Fizikal Tetapi Sakit Akal Fikirannya...

Kanser Payudara

Sila la baceee!!!!!!!


      Bila cita pasal kanser payudara.. masih ramai yang tak terbuka luas untuk menceritakannya secara terbuka…. Mungkin malu atau sebagainya… namun sebenaranya kanser ini telah menjadi pembunuh utama kepada golongan wanita d malaysia….. kerana malu nak membincangkan masalah kanser ni secara terbuka. Maka ramai juga lah yg tidak tahu beliau mengidap penyakit tersebut…… ada perkara yang perlu kita sorok dan ada perkara yg kita perlu beri tahu… walaupun pada hakikatnya sy juga malu ingin menceritakan.. tapi hasil penulisan ini mungkin menjadikan info kita bersama sebagai langkah berjaga2….

KANSER PAYUDARA BOLEH BERLAKU DI MANA-MANA BAHAGIAN PAYUDARA......

      * Lobus yang menghasilkan susu

      * Duktus yang menghantar susu ke puting

      * Tisu lemak payudara (jarang berlaku)

Pembentukan kanser merupakan proses yang kompleks yang melibatkan pelbagai faktor lain seperti genetik,
kawalatur hormon dan juga keadaan persekitaran.

KANSER PAYU DARA MEREBAK MELALUI CARA-CARA BERIKUT:

      * Kanser tumbuh dan membesar begitu cepat dan menyerang kawasan setempat. Ia juga
akan menyerang kulit dan dinding otot dada.

      * Kanser payu dara merebak ke bahagian limfa melalui saluran darah dan tersebar keseluruh badan terutamanya ke bahagian tulang (tulang belakang, tulang pinggang, tengkorak dan tulang dada), hati, paru-paru, kelenjar adrenal dan ovari.

       Adalah dianggarkan jika kanser payu dara berukuran 1.6 sm., ia mungkin telah berada dalam payu dara selama sekurang-kurangnya 2 tahun. Pada waktu ini, sel kanser mungkin telah masuk ke dalam saluran darah ataupun sistem limfatik dan seterusnya merebak ke seluruh badan.

      Oleh itu, walaupun ketumbuhan kanser payu dara dirasakan tertumpu pada payu dara sahaja, tetapi dianggarkan lebih 35% darinya mungkin telahpun merebak atau mengalami metastasis.

FAKTOR-FAKTOR RISIKO

      Oleh kerana anda seorang wanita, anda memilki risiko yang lebih tinggi untuk mendapat kanser payudara. Namun begitu, terdapat beberapa faktor lain yang boleh meningkatkan risiko kanser payudara ini.
FAKTOR RISIKO YANG TINGGI
       1. Umur; umur merupakan salah satu faktor yang boleh meningkatkan risiko kanser payudara. Pesakit yang lebih tua memiliki risiko yang lebih tinggi. 1 daripada 500 wanita dalam umur 30'an mempunyai kebarangkalian yang tinggi mendapat kanser payu dara. Namun begitu, angka ini meningkat kepada 1 dalam 50 orang apabila umur menjangkau 40 - 45 tahun.

      2. Sejarah keluarga - terdapat juga beberapa bukti bahawa penyakit ini boleh diwarisi tetapiperanan genetik di dalam hal ini masih belum difahami sepenuhnya. Wanita yang mempunyai ibu atau anak perempuan atau kakak/adik yang menghidap penyakit ini mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat kanser payudara

      3. Sejarah mengidap kanser - pernah menghidap kanser payudara sebelum ini. Ini mungkin merupakan faktor yang penting dalam pembentukan kanser payudara.

      4. Pernah menghidapi penyakit payudara benigna proliferatif

      5. Wanita yang berasal dari Amerika Utara/Eropah Utara; insidens dan kematian disebabkan kanser payudara adalah lebih tinggi berbanding dengan negara-negara lain seperti Jepun

FAKTOR RISIKO SEDERHANA

      1. Sejarah haid; perempuan yang datang haid lebih awal dan lewat putus haid memiliki risiko yang lebih tinggi untuk mendapat penyakit ini. Telah terbukti bahawa wanita yang telah melalui masa haid lebih dari 40 tahun mempunyai 2 kali ganda risikonya untuk mendapat kanser payudara berbanding dengan mereka yang melalui haid dalam masa yang pendek.

      2. Sejarah kelahiran; wanita yang tidak memiliki anak atau melahirkan anak pertamanya pada usia yang lanjut, memiliki risiko yang lebih tinggi untuk memperolehi penyakit ini. Adalah dipercayai disebabkan oleh pendedahan kepada estrogen yang berlebihan.

      3. Estrogen eksogenus; wanita yang pernah mengambil estrogen dalam bentuk pil perancang keluarga ataupun terapi penggantian estrogen lebih berisiko untuk memperolehi penyakit ini. Ini kerana mereka terdedah kepada aras estrogen yang tinggi

      4. Pernah mendapat kanser ovari atau rahim.

      5. Alkohol; terdapat kajian yang telah menunjukkan bahawa ada kaitannya di antara pengambilan alkohol dengan risiko pembentukan kanser payudara.

FAKTOR RISIKO LAIN YANG LEBIH RINGAN

      Diet yang tinggi lemak juga mempunyai hubungkait dengan risiko kanser payudara. Kaitan ini telah dikenalpasti berdasarkan pelbagai kanser payudara yang menyerang masyarakat yang mengamalkan diet yang berbeza. Walau bagaimanapun, masih tiada satu bukti yang kukuh untuk menyokong teori ini dan kajian masih lagi dijalankan untuk mengesahkan perkara ini.

KANSER PAYUDARA DI MALAYSIA –
       Kanser payudara adalah kanser paling biasa keseluruhannya dan kanser paling biasa di kalangan semua wanita dari umur 20 tahun di Malaysia bagi tahun 2002 dan 2003

      Kanser payudara paling biasa di kalangan kaum Cina, kemudian kaum India dan akhirnya kaum Melayu. Kanser payudara menyumbang 31% daripada jumlah kes kanser wanita yang didiagnosis pada tahun 2003. (30.4% dalam 2002)

      Kadar Piawai Umur (ASR) daripada kanser payudara di kalangan wanita ialah 52.8 per 100,000 orang pada 2002 dan 46.2 bagi setiap 100 000 orang pada 2003. Di kalangan kaum Cina, kadarnya lebih tinggi dengan 70.1 bagi setiap 100,000 orang, bagi orang India, ASRnya 61.7 bagi setiap 100,000 orang dan paling rendah di kalangan kaum Melayu dengan kadar 41.9 bagi setiap 100,000 orang.      Pada 2003, kadarnya 33.9 bagi kaum Melayu, 59.7 bagi kaum Cina dan 55.8 wanita India. Seorang wanita di Malaysia mempunyai 1 per 19 kemungkinan menghidap kanser payudara dalam hayat mereka. Risiko kumulatif mendapat kanser payudara bagi kaum Cina, kaum India dan kaum Melayu adalah 1 per 14, 1 per 15 dan 1 per 24 masing-masing.

      Lebih daripada separuh daripada wanita yang didiagnosis dengan kanser berumur kurang daripada 50 tahun.

      Bagi bandingan, kanser yang kedua kekerapannya di kalangan wanita Malaysia pada 2002 & 2003 adalah kanser serviks yang menyumbang kepada 12% dan 12.9% masing-masing daripada jumlah kanser wanita.

       Statistik bagi Malaysia telah diperoleh daripada laporan Daftar Kanser Kebangsaan 2002 dan 2003. Dengan peredaran masa, corak kanser termasuk kanser payudara akan lebih nyata. Hanyalah dengan data yang tepat dan boleh diharapkan, keputusan mengenai rancangan serta polisi boleh dibuat untuk negara Malaysia.

      Anggaran oleh Agensi Antarabangsa untuk penyelidikan dalam kanser (Globocan 2000) melaporkan bahawa dalam tahun 2000, terdapat 3825 kes dilaporkan dan 1707 kematian akibat kanser payudara di Malaysia. Globocan 2000 menganggarkan secara kasar kadar kanser payudara di Malaysia sebagai 34.9 per 100,000 orang dengan ASR 41.9 per 100,000 orang.

      Majoriti pesakit kanser dalam lingkungan umur 40-49 tahun apabila mereka mula-mula didiagnosis. Walau bagaimanapun ini bukan spesifik kepada umur tetapi mungkin berlaku akibat kedudukan hospital tersebut dan pelanggan mereka. Mungkin ini disebabkan oleh populasi bandar yang lebih muda atau pihak kampung lebih suka mendapat rawatan tradisi. 30-40% daripada jumlah pesakit telah mula-mula didiagnosis pada tahap lewat dan walaupun wanita hari ini semakin mula didiagnosis dengan tumor yang lebih kecil, pengurangan dalam saiz masih belum cukup nyata.

      Ini adalah kerana kekurangan kesedaran mengenai kanser payudara di kalangan wanita mengakibatkan mereka berjumpa dengan pihak doktor hanya pada tahap lewat. Demi mengesyorkan kadar penyembuhan yang lebih baik, penyakit ini mesti di kenal pasti seawal mungkin.

      Adalah dicadangkan bahawa kanser payudara menghidap pada umur yang lebih muda dan lebih agresif di kalangan orang Asia. Hasil kajian mendapati bahawa kanser payudara di kalangan orang Asia lebih agresif berbanding dengan orang kulit putih. Walau bagaimanapun, penyelidikan yang lebih mendalam diperlu dan akan dijalankan untuk menilai perbezaan antara kedua-dua kumpulan ini (kanser payu dara di kalangan Orang Asia dan Orang kulit putih).

Kelapa Bakar

tak ramai yang tau dan penah minum kelapa bakar...... kelapa bakar ni.... dia d bakar lepas tu baru minum.. air dia nikmatnyer la hai rasenyer... kalau kat johor.... 1 tempat je tau... dan selama ni... tu je la yg nampak.... klu tengok rupa kelapa bakar ni... mcm x selera nak makan... hangus je.... tapi kandungan air dia rase sedap... tambahan pulak bila letak air batu..... tapi kalau sy.... sy lebih ske campurkan gula melaka atau gula biasa tu... dengan air kelapa..... lagi sedap.. ala2 rase air sire....air sire pun  korang x tau kan.. hahahaha.... tapi air kelapa bakar ni...  kalau korang nak minum..... x perlu la sampai jb korang nak cari.. wat sendiri pun boleh.... sambil2 wat bbq..... ha bakar kelapa.... fuhhh!!! sedap..... tambah lagi 1 menu makan malam yang santai kan...... cuba try baru tau...... kalau kat jb.... diaada kat masai lama.. laluan kesitu..... try lew....
selain kelapa bakar ni sedap. dah nama pun kelapa tentu bnyk khasiat..... kelapa bakar ni di percayai bnyk khasiatnya d bandingkan denga kelapa biasa....menyembuhkan penyakit antaranya penyakit asma atau sesak nafas, menurunkan darah tinggi, mengatasi kolesterol, menghilangkan penat-penat badan, masuk angin dan kalau termakan racun... minumlah air kelapa ni..... insyaAllah.......

Sejauh manakah perkahwinan menjanjikan bahagia.......

Sejauh manakah perkahwinan menjanjikan kebahagiaan…..?

Persoalan ni penah d ajukan oleh sahabat saya baru2 ni…. Kerana perasaan takutnya utk melalui hari tersebut…. Maka wujudlah persoalan ini…. Sejauhmanakah perkahwinan akan menjanjikan bahagia….???
ingin sangat aku mengajukan soalan ku kepadanya.. apakah perkara yang menjanjikan bahagia...? jika tanpa usaha dan keberanian?

Hahahahaha….. aku nak jawab pun x tau…. Sebab aku pun bukan dah kawen pun….. tapi…. Buat sahabat ku itu….. tulisan ini khas utk mu…..

Mis “A”….. dalam hidup kita….. tiada 1 pun mampu menjanjikan sesuatu yang seperti kita harapkan…… belajar setinggi langit… belum tentu menjanjikan kerjaya seperti setinggi langgit….. amal ibadah kita selama ni… belum tentu menjanjikan kita syurga….. org yg melakukan dosa2 belum tentu dijanjikan neraka….. begitu juga perkahwinan, bukan tiket untuk bahagia… bukan janji utuk bahagia….. namun kita masih d beri peluang dan ruang…

walaupun kita belajar setinggi langgit, namun tidak memiki kerjaya setinggi langgit tapi kita masih memiliki peluang dan ruang utk menjadi manusia yg berilmu… bukan kah itu kebahagiaan….? Sebab ilmu itu tidak datang bergolek ia perlukan sejuta kekuatan untuk dicapai….. dan x semua merasai kebahagiaan itu…..

amal ibadah kita tidak menjanjikan kita memiliki syurga.. jika itu semua tak mendapat keredhaannya…. Tapi… kita di beri peluang dan ruang menjadi manusia yang ikhlas dengan semua amal ibadah yg kita lakukan… inysaAllah….. allah maha mengetahui….. ada bahagia yg akan menanti…..

walau pun melakukan dosa itu amatlah d tegah….. namun kita hanya lah manusia biasa…. Yg dilahirkan untuk beramal dengan maha pencipta (Allah) dan diberi ujian untuk menilai baik dan buruknya… namun seberapa banyak dosa kita…..? ia juga bukan menjanjikan neraka buat kita….. kerana allah member kita peluang dan ruang utuk kita berubah untuk kita bertaubat….. inilah kebahagian yg terindah bila peluang dan ruang itu sentiasa terbentang luas buat kita….. hanya kita….. ingin merebut peluang itu….. atau hanya membiarkan ia berlalu…. Kebahagiaan tu ada…. Cuma kadang kala kita yg menjadi pembunuh kepada kebahagiaan itu….. fikir2kan….

Begitu juga perkahwinan….. ia bukan menjanjikan kebahagian…. Tapi jika kita menjaga peluang dan ruang yang Allah berikan pasti kebahagiaan itu akan kita rasai….. selagi kita mengetahui hak dan tanggungjawab antara kita dan pasangan kita….. mungkin ade sedikit rahsia2 dalam perkahwinan yang perlu kita ketahui…. Walaupun aku x la berapa tau….. ni semua atas beberapa yg aku research….

Mengekalkan perkahwinan….

MEMBINA dan mengekalkan sebuah perkahwinan bahagia bukannya boleh dilakukan dalam sekelip mata. Ia memerlukan waktu dan hendaklah disusuli dengan usaha.

1. Belajar berkomunikasi secara efektif

      Komunikasi adalah kunci utama dalam sebuah perkahwinan atau perhubungan yang utuh dan sihat. Komunikasi yang efektif memerlukan anda menjadi seorang pendengar yang setia. Jangan segera memberikan pandangan. Dengar sahaja apa yang ingin diperkatakan pasangan anda. Jika perlu meluahkan sesuatu, luahkan apa yang anda rasa secara positif dan jujur.

2. Luangkan masa bersama

      Andai diri tiada masalah untuk berkomunikasi dengan efektif, carilah masa untuk mewujudkan satu perbualan bermakna antara kamu berdua. Pastikan ia bebas daripada sebarang gangguan. Contohnya, untuk pastikan anda benar-benar berkomunikasi bersama pasangan, tutup dahulu televisyen yang ada di hadapan anda. Ataupun, ambil peluang berbual dalam suasana malam yang sunyi di rumah.

3. Pergaduhan secara adil

      Jangan mengharapkan diri sentiasa bersetuju dalam semua perkara. Paling penting dalam menyelesaikan konflik yang timbul adalah dengan menghormati perasaan pasangan anda, biarpun ketika itu sedang bertengkar. Biarkan suami/isteri tahu bahawa anda sedang menilai kata-katanya meski diri tidak bersetuju dengannya. Cuba elak mengkritik, mencemuh, mengenepikan atau menolak pasangan ataupun pandangan mereka. Jika diri berasa kecewa atau marah, tinggalkan perbualan itu dan sambung semula di masa yang lain.

Nota - Andai terasa diri mungkin akan mencederakan pasangan anda, segeralah berlalu dan biarkan dia bersendirian. Cuba dapatkan bantuan secepat mungkin.

4. Beri komitmen dalam perhubungan

      Pastikan anda sentiasa mengutamakan perhubungan atau rumah tangga dalam kehidupan anda. Sebuah perhubungan adalah satu usaha yang berterusan. Oleh itu, ia memerlukan perhatian dan usaha untuk berkembang. Tidak kira betapa sibuk pun diri anda, cuba luangkan masa berkualiti bersama walaupun terpaksa mengatur semula jadual dalam diari. Raikan pencapaian diri masing-masing secara bersama. Sekiranya dihimpit kesusahan, berilah sokongan dan galakan kepadanya.

5. Luahkan rasa penghargaan anda

      Ucapan terima kasih mungkin dilihat remeh, tetapi ia boleh membuatkan pasangan anda rasa dirinya istimewa dan dihargai. Walaupun mungkin dia tahu bahawa kita mengambil berat mengenai dirinya, ia tidak menyakitkan untuk mengucapkan terima kasih biarpun untuk kerja yang dilakukan setiap hari seperti memasak, menidurkan anak atau membuang sampah. Kekalkan gurauan dalam kehidupan seharian. Selalulah ketawa bersama pasangan. Kekalkan gurauan boleh melegakan tekanan dan tegangan. Malah, ia dapat membantu anda melalui saat-saat sukar bersama.

6. Belajar bertolak ansur

      Bertolak ansur amat penting dalam apa juga perhubungan, terutamanya perkahwinan. Jika tidak bersetuju dalam sesuatu isu, bincanglah dalam keadaan yang tenang. Biarkan masing-masing menjelaskan pandangannya dan cari jalan penyelesaian setelah mengambil kira pandangan kedua-dua pihak.

7. Saling memaafkan

      Dalam perkahwinan, ada ketikanya pasangan melakukan kesilapan atau berkata sesuatu yang melukakan hati, tidak kira ia dilakukan dengan sengaja atau tidak. Saat itu, tidak salah untuk anda berasa marah. Tetapi, biarkanlah kemarahan itu berlalu. Sebenarnya, jika berterusan memikirkan tentang kekecewaan tersebut, sukar untuk anda membina perhubungan yang penuh dengan kasih sayang.

8. Kekalkan kemesraan

      Perhubungan selalunya romantik pada tempoh permulaan. Tetapi, apabila masa berlalu dan pasangan beralih perhatian dengan perkara lain seperti kerja, anak-anak, bil dan rumah - akhirnya mereka akan mengambil sambil lewa tentang diri masing-masing.Buatlah pasangan anda rasa istimewa, lakukan sesuatu yang romantik walaupun hanya satu perkara yang kecil.

Contohnya, bawakan sarapan pagi di katil, sesekali keluar makan malam, berjalan di pantai atau berkelah.

9. Cuba cari masa untuk diri sendiri

      Memang normal untuk pasangan mempunyai hobi, minat dan kawan yang berbeza. Biarpun, hakikatnya menghabiskan masa berkualiti bersama itu penting, sesekali anda juga perlukan masa untuk bersendirian atau bersantai bersama teman-teman. Dengan mencari masa untuk diri sendiri, anda sebenarnya akan lebih menghargai diri pasangan anda.

Akhir sekali, andai telah mencuba pelbagai cara tetapi masih mengalami kesukaran dengan perkahwinan atau perhubungan, cubalah dapatkan bantuan, tidak kira melalui terapi, kaunseling perkahwinan ataupun meminta pandangan daripada kawan-kawan yang mampu membantu.

• Ha mcm ne? dah leh terima ke? Harap2 bagi sesiapa dan rakan saya yg menghadapi masalah berwas2 ini…. Dapat menjawab semua persoalan…. Tiada jawapan untuk menjanjikan kebahagian kita… bukan dalam perkahwinan tetapi dalam segala hal….

• So pas ni kita leh kawen….. kahkahkahkah…. Aku pun x tau la. Ni cme dari pa yg aku rase…. Dan sebenarnyer aku jugak takut nak melaluinya….. hehehehe

• Slamat beramal…… kekekeke

Derma Darah


Mcm2 jadi hari ni…. hari ni 1-12-2010…. Menjadi sejarah pd diri aku yang tak pernah terpikir nak pg derma darah…. Bukan la x nak derma… tapi penyakit yg x leh bau ubat ngan darah meneybabkan niat hati ni memang langsung x pikir nak derma…. Tapi mcm mane leh terpikir nak derma…. Semua kita balik pada niat kita…. Memang benar….. setiap apa yg kita buat… bila kita berniat….. walaupun takut… x suka… atau ape je…. Bila niat kita ada… selagi niat itu baik… insyaAllah allah permudahkan…..

Dulu…. Bukan x penah nak cube derma….. kat kempen2 yg ade kat plaza….. memang nak derma…. Tapi tengok darah2 org lain yg derma tergantung kat kanan kiri kita.. huhu niat tu terkubur begitu je…… aku balik je dari kempen tu….. hehehehe walaupun niat ada…. Sehinggalah baru2 ni… aku bukan pasang niat… tapi pasang Nazar terus….. aku nak ke…. X nak ke….. kne pg gak….. hehehehe (tertelan air liur bila niat mcm ni) mcm2 yg d pikir…. Sampai bawak2 mimpi…. Kkekekeke… punye la takut… yg x leh tahan…. Ade lak mitos2 kate…. Kite gemuk bila lepas derma darah…… haiseeeyyy x sanggup nak gemok woooo… hehehehe

So bulatkan hati… teruskan niat……. Bg la tau niat ni pada kawan2 baik aku yg aku dah nekad nak g derma darah ( Nurul, Zara, Suhaimi) …..tiba pada hari yg d nanti dan rancang…… akhirnya….. kui 12 pg pegi Hospital Sultanah Engku Tun Aminah pg derma darah……. Hati ni tuhan je tau….. bukan takut sakit… tapi takut muntah2 tengok darah atau bau ubat pekong2…. Tapi yg pelik…. Semuanya d permudahkan…. X de sikit pun bau ubat…. Dan x nampak pun darah org lain….. (nurse ni mcm tau2 je…) hehehehe…. Masuk je tempat derma darah… hati dah berdeba2… dubdap dupdap…..

Nurul : iza ko takut ea…..

Eliza : tak la….. aku ok je… (dalam hati…. Hahahahahaha tuhan aje tau)

Isi borang….. tibe2 nurul pun isi boring… ingat dia nak tolong isi kan tok aku…. Alahai….. baiknyer…..

Nurul: iza ko tunggu pe lagi…. Isi la borang…..

Eliza: alahaii…. Ku sangka kan tolong isi kan tuk aku…. Tapi lebih dari tu.. siap nak teman derma darah…… huhuhu….

Pastu kitaorg pujuk2 la suhaimi….. suhaimi… derma la darah….. derma la….. (derma leh pakse2 ke???) hehe

Suhaimi : x nak la aku…. Hehe

(takut la tu…. Buaeeeaaaakkkk)

Tapi biasala… bila dia Nampak kami mcm syok je nak derma darah isi borang….. tibe2 dia berubah hati….. nak derma gak… katanya mcm best je derma darah ni….. hahahahaha best ke??????? Tp dia ikhlas nk derma bukan terpakse…..

Secara x langsung… sebenarnyer aku memang dah lupa perasaan takut ni…. ;) hanya kerana berniat….. kawan ku juga ikut berniat sama….. ;)

Nurul org pertama yg d panggil nama…. Amik darah nak tau group ape…… kne plak nurse lelaki…… yg ngah prektikal….. kekekeke gigil dak tu amik darah…… (org yg nak kene amik darah lagi la gigil) nurse ni wat suspen je….. dan giliran aku tiba… dapat dokter yg amik darah…. Suhaimi pulak nurse lelaki tu… 2 kali amik x kuar darah… (hati nyirap je kan…… sebab hati bertambah deba2)

Pastu….. saat menderma kami bertiga pun bermula….. hehehehe hpy sngt sbb kawan2 ade depan mate….. nurse kat situ memang la kelakar… dia mcm tau je mke kami ni stress…..hahaha siap bagi2 nasihat lak….. aku ni nak la sngt dok sebelah nurul.. leh sembang2 sementara nak lupakan darah yg nak mengalir ni…. Nurse tu kate x leh…. Dok depan mengadap nurul je boleh… siap sindey2 lagi… tapi sindey nyer bernada gurau…. Hati pun senang… nurul dapat bola warna merah… kate leh genggam…. Mudah sikit darah nak kuar….. aku pun dok tngk kan….. datang nurse lain…. Dia kate…… “ nak sngt same2 ngan kawan kan… sy bagi awk same bola je ngan kawan awak yer….” (buaeaakkkkk ;P….. sindeyy yer kamu…..)

Kami bertiga relax je… sebab x rase ape pun… zara sebagai pemerhati kawasan…. Hehehehe sengeh2….. zara bukan x nak derma…. Tapi dia x berapa sehat….. kesihatan dia x mengizinkan.. sebab dia pun x cukup darah…… “relax zara….. darah kita same… darah B… so aku leh bagi darah aku…… kat ko….” Yg membuatkan terharu…. Darah zara,nurul dan aku same……. Cume suhaimi agak melencong sikit…dia darah A…..

Pas habis je derma darah…. Kita org pun makan…… nyum22…. Sedap lak makanan kat sini…. Ok la….. xla kate best sngt pun….. tp ok la…. Tapi x rase ape….. pening pun x… muntah pun x….. mual2 pun x…. ok je.. so….. langkah semakin rancak la gitu….. kami kuar g jalan2….. g City Square (CS) ….. jalan2…. 2 jam lepas derma… time kat CS….. otak kami pun mule berpusing2…. Jalan langgar2….. ingat nak lepak MPH….. mate kabur je… huhu ingat kami ni dah cukup terer x de rase ape kuar darah….. rupe nya lambat rase…… tapi kami ok je.. masih g jalan2….

Mke semua dah mcm tempoyak nak senyum pun x larat……

Kami bertiga dah mula rase pening2…. So nak balik la rase.. nak rehat……

Suhaimi : tu la……… gatal nak derma darah….. kan… amik kooo

Hahahahahahahahaha…………..


Cakap kami mula x betul….. cakap merepek2….. dan ade d antara kami kate….. mcm nak g hospital balik mintak darah… sebab mcm bnyk mesin2 kami yg tetibe x berfungsi….. lupe2…. Ade ke jenerater kate projecter…. Pastu keje makan je…… lapa memanjang.. sebab baru derma darah… alasannya… ni semua punca hilang darah la ni… (korang jgn caye lak…. Ni semua ngengade je….. hehe)

Sebenarnyer Bila melihat darah kami tu…… rasa insaf tu datang…..sayu hati… mcm nak derma selalu… sebab kuantiti darah memang x mencukupi…. Tapi sngt memerlukan…..korang bayangkan…. Kalau ade yg sngt2 memerlukan tapi bekalan darah x de…. Rasa mcm berdosa je…. Darah kita ni hak milik allah yg allah bagi pinjam pada kita…. So baik kita berkongsi2….. bagi sape yg x penah derma… pg la derma…. Nanti korang akan faham apa yg aku kate ni….. sayu hati….. waktu tengah derma dgr dokter bersembang…. Dia mcm peningla….. sebab ramai yg nak darah tapi bekalan darah semakin berkurang…. Siap ada hospital2 lain tanyer ada x darah….. sebab ade yg kritikal nak darah…. Tapi….. hospital ni pun kne pikir pesakit dia pun banyak memerlukan….. susahkan….. korang sekali korang derma….. korang akan paham berapa nikmatnya kita ni berkongsi2 nikmat allah ni… dan kami klu boleh nak derma setiap bulan…. Tapi mustahilkan… jadi apa kata korang same2 derma…..


Hati ku.....Wahai Hati Tatkalau Kau Sendirian,
ada yang hadir memujukmu...

Wahai Jantung Hati Ku Tatkala Kau Bersedihan,
Ada yang Datang Mengembirakanmu..

Wahai Penawar Hati Tatkala Kau Kegelisahan,
Ada yang Rapat Menenangkanmu....

Wahai Permata Hatiku Tatkala Kau Kekesalan,
Ada Yang Berlari Mendakapmu...

Wahai Pemburu Hatiku Tatkala Kau Kesamaran,
Ada yang Menyinari Mencerahkan..

Wahai Hati Yang Bercinta Teruskanlah Menagis,
Kerana Dalam Tangisan Ada
Yang Manis Jadi Senyuman...

Wahai Pemilik Hati Ya Allah.....
Aku hanya insan Biasa MencintaiMu,
Suburkanlah, Siramilah, Balutilah,
Selimutilah, Hati ini......