Salam,
Hai... ri ni nak kongsi resepi yg baru jadi santapan Fmly...
Bahan2 utk sambal..
1 helai Daun kunyit
1 batang Serai
Kunyit hidup (x mau yg serbuk k... x sedap)
Halia
Bawang Merah
Bawang Putih
Buah Keras
Udang Kering 2 bungkus RM3.00
Belacan sebesar ibu jari..
*Bland semua bahan diatas
Lada kering di rebus terlebih dahulu dan di bland berasingan
Asam Jawa
Cara2 nak buat sambal..
- Panaskan minyak.
- Tumiskan semua bahan2 yang di bland tadi.
- Bila sudah naik bau masukan lada kering yang dah di bland tadi.
- Kacau sehingga naik minya dan letakan Asam Jawa.
- Kacau sehingga naik minyak dan tuangkan ke mangkuk.
Cara2 untuk membakar ikan
Pakai la ikan apa yg korang ske... ikan kembung, ikan pari, ikan caru... anak ikan jangan k.... x gamak nak bakar nanti... hehehehe owh sebelum lupa kerang pun boleh.... nyumm222
- Sediakan plastik aluminium foil
- Letak daun pisang diatas plastik aluminium foil
- Letak sambal yang di buat tadi
- Letak ikan di atas sambal tu dan letak sambal di atas ikan.. banyak2 pun sedap
- Tabur bawang yang di hiris halus
- Last sekali letak daun kunyit
*Ibu dan pa kate letak pucuk ubi pun sedap,, try la..
tutup elok2 plastik aluminium foil tadi... dan letak diatas kuali x payah letak minyak..
*bagi sape yg baru 1st time pakai plastik aluminium foil jgn risau.. ikan mudah masak pakai benda ni... try ok...
Hai... ri ni nak kongsi resepi yg baru jadi santapan Fmly...
Bahan2 utk sambal..
1 helai Daun kunyit
1 batang Serai
Kunyit hidup (x mau yg serbuk k... x sedap)
Halia
Bawang Merah
Bawang Putih
Buah Keras
Udang Kering 2 bungkus RM3.00
Belacan sebesar ibu jari..
*Bland semua bahan diatas
Lada kering di rebus terlebih dahulu dan di bland berasingan
Asam Jawa
Cara2 nak buat sambal..
- Panaskan minyak.
- Tumiskan semua bahan2 yang di bland tadi.
- Bila sudah naik bau masukan lada kering yang dah di bland tadi.
- Kacau sehingga naik minya dan letakan Asam Jawa.
- Kacau sehingga naik minyak dan tuangkan ke mangkuk.
Cara2 untuk membakar ikan
Pakai la ikan apa yg korang ske... ikan kembung, ikan pari, ikan caru... anak ikan jangan k.... x gamak nak bakar nanti... hehehehe owh sebelum lupa kerang pun boleh.... nyumm222
- Sediakan plastik aluminium foil
- Letak daun pisang diatas plastik aluminium foil
- Letak sambal yang di buat tadi
- Letak ikan di atas sambal tu dan letak sambal di atas ikan.. banyak2 pun sedap
- Tabur bawang yang di hiris halus
- Last sekali letak daun kunyit
*Ibu dan pa kate letak pucuk ubi pun sedap,, try la..
tutup elok2 plastik aluminium foil tadi... dan letak diatas kuali x payah letak minyak..
*bagi sape yg baru 1st time pakai plastik aluminium foil jgn risau.. ikan mudah masak pakai benda ni... try ok...
Selamat menjamu selera....!!!!!!
nmpak mcm sdp gile..
ReplyDeleteini msk sendiri ke..??
hoho..
heyyy sudah tentula msk sendiri...
Deletex kn msk rmai2...
msk rmai2 tu kenduri.... hehehe
try la... mmng sdp...
erkk..
ReplyDeletetry..
mmg tak la kan..
hahah..
reti mkn ker.
huhu..
aduhaiii... ingatkan nak try...
Deletekecik ati... hehehe
wah,mcm sedap ni.. nnt nk try le resepi ni.. :P
ReplyDeleteminta copy resepi ye..hehe
boleh jew.... try tauu...
ReplyDeleteharap2 jdi
Lada kering di rebus terlebih dahulu dan di bland berasingan
ReplyDeleteAsam Jawa
tak faham la keliru sikit..
maksudnya lada kering tu kita rebus dulu...... lepas dia dah x nampak kering kita kisar halus...
Deleteklu x paham terus tnyer kat FB sy yer... takut lmbt jwb... :) slmt mencuba
Delete