Hai... ni menu ke2 untuk hri sabtu ini.... :)
Bahan-Bahan Untuk Ayam
Ayam
1/2 Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Serai
Lada Sulah
Garam
1 Perap Ayam dengan bahan-bahan d atas selama 30 mnt
Bahan-Bahan untuk Sos Percik
Bawang Merah
bawang Putih
Serai
Halia
Lengkuas
Buah keras
Jintan Manis
Jintan Putih
Ketumbar
* Kisar semua bahan d atas
Cili kering yang d rebus dan di kisar berasingan dgn Bahan d atas
Santan
Cara-cara penyediaan Ayam Bakar
1. Terdapat 2 cara utk membakar ayam. satu sama ada ayam tadi d rebus dgn bahan2 perapan separuh masak atau d bakar mentah2. Saya memilih di rebus separuh masak terlebih dahulu bertujuan memasukan rasa rempah tadi.
2. Bakar dengan api yg sederhana
3. Bila kelihatan Ayam terlalu kering renjiskan dengan minyak dan serai yg telah d titik. (tujuannya menampah rasa pada minyak tadi)
4. Kalau memilih merebus ayam separuh masak, Jadi tempoh memasaknya x la terlalu lama.
Cara-cara menyediakan Sos Percik
1. Panaskan minyak
2. Tumiskan Rempah yang sudah d kisar tadi sehingga naik bau bersama-sama daun Salam
3. Bila rempah tadi sudah naik minyak masukan cili kering
4. Bila semua sudah naik minyak masukan santan pekat
5. Bila sudah naik minyak masukan garam dan serbuk perasa
Cara Menghidang
Kualiti gambar yg x berapa nak menarik namus rase tak terjejas |
Ayam Bakar |
Cakk!!! habis..... :) |