salam...
Hai.... bangun pagi2.. terasa nak masak sendiri... wpun yg ade kat umh hanya sy sorang.... tp mood nak masak ni terlebih... jadi masak la.. wpun ade yg kata... "kenapa masak? beli je la... bukan ade org kat umh... bt penat masak je..." (memang betul pun ape yg dia kata tu.... tp... x mau... sy nak masak jugak... so menu yg d pilih hri ni "Puding Roti Bakar Bersos Kastard" dan "Ayam Bakar Bersos Percik"
Bahan-Bahan
Roti
Gula
Perisa Vanilla
4 Biji Telur
Mentega di cairkan
Susu Cair
Kismis
Cara-caranya
1. Pukul telur selepas itu masukan mentega, 1/2 susu cair, Gula ikut sukatan anda, Perisa Vanilla
2. Susun roti d tempat pembakar (sy pakai Pembakar ajaib tu..lbh mudah)
3. Selang selikan Roti dan Kismis
4. Tuangkan adunan yang telah d campur semua tadi..
5 Siap d bakar.
Bahan- Bahan Untuk Sos Kasterd
Susu cair
Air
Gula
Kasterd 2 sudu
Cara-caranya
1. Campurkan Semua bahan di atas
2. Didihkan di dapur dengan api yg pelahan sambil d kacau.
3. Bila sudah pekat asing kan..
Cara Menghidangkan
Roti Yang sudah di Bakar |
Tuang kan sos kasterd d Roti yang d bakar tadi |
*selamat mencuba... memang sedap.... makan sejuk2 lagi sedap.....
No comments:
Post a Comment