Asam Pedas Eliza (Johor)
Bahan-Bahan
Ikan Pari
Bawang Besar/Kecil
Bawang Putih
Kunyit Hidup/serbuk
Halia (sikit)
Lada Kering (Rebus)
Asam Jawa
Bandi
Kobis Jeruk
Daun Kesum
Lada hitam
Asam Keping
Garam Dan Serbuk Perasa
(*semua perlu di kisar kecuali lada kering perlu diasaingkan kisarnya)
Cara-Cara Memasak
- PanasKan minyak, setelah minyak panas goreng sehingga naik bau
- Setelah naik bau masukkan lada kering dan sedikit asam jawa
(tunggu sedikit mendidih)
- Masukkan ikan pari yang telah d rendam bersama asam/limau
- Masukkan daun kesom,bendi, tomato dan kobis jeruk, asam keping
- Masukkan serbuk lada hitam, garam dan serbuk perasa
- Tunggu sehingga mendidih
- Siap untuk d hidang.
SELAMAT MENCUBA....
No comments:
Post a Comment